Hendrik Lorentz ‘Speed of Sound’

Inschrijven of aanschaffen?

De productie van dit horloge wordt uiterlijk gestart na de inschrijfperiode welke sluit op 1 maart 2023.

Waarom inschrijven?

Door gebruik te maken van een inschrijving en gedeeltelijke vooraf  betaling kan de prijs schappelijk blijven terwijl aan kwaliteit niets wordt ingeboet (zie bij kwaliteit).

Waarom inschrijven?

Door gebruik te maken van een inschrijving en gedeeltelijke vooraf  betaling kan de prijs schappelijk blijven terwijl aan kwaliteit niets wordt ingeboet (zie bij kwaliteit).

Start de productie echt pas op 1 maart?

De eerste reeks bestellingen zal toch reeds in januari geproduceerd worden, aangezien daar al genoeg inschrijvingen voor binnen zijn. Zodra er een groot genoeg aantal inschrijvingen is wordt er weer een aantal chronografen gemaakt. Dat dan weer wel.

Wat is de oplage? Is dit een limited editie?

De oplage van dit horloge (tegen deze prijs) bedraagt maximaal 100 stuks. Het is niet per se een limited editie, maar ik weet zeker dat serie 2 net iets anders zal zijn. Die zal dan ook serie 2 heten (of MK2).

Kwaliteit

Daar is dus niet op bezuinigd. Origineel ETA 7750 uurwerk, individueel afgeregeld door your truly. Saffierglas voor en achter. Aan de voorkant is het licht gebold en erg mooi ontspiegeld (krasvast!). Waterdichtheid is 5 ATM (maar getest op 10 ATM). De subdials op de wijzerplaat zijn iets verlaagd voor meerdiepte werking. De hele wijzerplaat is trouwens gefreesd uit een blok aluminium. Hierdoor zit er “cotes de Geneve” op de achterkant van de wijzerplaat. Dat zie je dus niet, maar het is er wel.

Design details:

De minutenwijzer is duidelijk korter dan de chronograaf secondenwijzer. Zo kun je altijd de chronograaf ongehinderd uitlezen.
Bij een chronograaf horloge is er altijd strijd tussen het weergeven van de tijd, zeg maar als horloge, en tevens de chronograaf functie, de stopwatch dus. Beiden moeten hun plek hebben, maar ze mogen elkaar niet in de wielen rijden.  Om die reden heeft dit horloge ook geen constante seconden aanduiding: hoort die bij de tijd of bij de chronograaf?

Noviteit!

De chronograaf seconden heeft indexen voor 1/2 en 1/4 seconde. Hierdoor kun je zelfs alle 1/8 secondes uitlezen.
Dit is de enige mechanische chronograaf met deze design-trouvaille.
Mechanische chronografen zijn heel praktisch bij veel huis-tuin-keuken activiteiten, zelfs ondanks de smartphones met zijn oneindige reeks functies. Het aflezen van een mechanische chrono onder de seconde is echter toch pittig, zelfs bij de legendes van de chrono wereld. Maar het kan dus wel beter!

Uren-teller

De uren teller heeft hele en halve uren indexen; dit sluit aan bij de 30 minuten teller.
De minuten teller loopt tot 30 minuten en doet dan zijn volgende rondje. Het is echt handiger als de uren teller dan ook een streepje passeert.

Crosshair

De kenmerkende Pellikaan crosshair is weer aanwezig! De crosshair wordt versterkt door de dikkere indexen op 12, 3, 6 en 9 uur.
De crosshair kennen we van richtkijker van sluipschutters, duikboot periscopen, en ook van vele “sectordial” horloges. Een crosshair maakt de oriëntatie op de wijzerplaat makkelijker. Daardoor zijn het wel twee extra streepjes, maar voegen ze geen chaos toe.

Licht in het donker

De horloge functies zijn ook in het donker afleesbaar.
Vroeger gebeurde dit met radium-verf. Marie Curie ontdekte ooit dat je radium ook met je ogen dicht kon zien. Veel Nobelprijzen, dat wel, maar slecht voor de gezondheid! Hier is Super-Luminova  (RC Tritec) toegepast, het geeft wel licht, maar geen radioactiviteit!

Militaire signatuur

Op 12 uur zien we de twee puntjes die we vooral kennen van militaire horloges. Geen verwarring over 12 uur.
Deze puntjes zaten ook in het ontwerp voor pilotenhorloges van het Britse Ministry Of Defense (MOD). Dit werden de “dirty dozen” horloges, gemaakt door 13 horlogemerken op basis van hetzelfde design en eisenpakket. (IWC, Omega, Longines, Jaeger-LeCoultre, Timor, Grana, Buren, Eterna, Lemania, Cyma, Record en Vertex UK zie ook https://www.watching.nl/artikelen/the-dirty-dozen/)

Speed Of Sound chronograaf in het echt zien?

Maak een afspraak bij Pellikaan timing, live of via ZOOM. Of ga langs bij Juwelier Punte in Utrecht. Maak een afspraak via de contactpagina van Pellikaan timing of stuur een Whatsapp naar 0624776584.

Juwelier Punte

Ruud Reijers
Choorstraat 34-36
3511 KN Utrecht
https://punte-juwelier.nl/