“Liefde voor mechanica is de belangrijkste reden dat Pellikaan timing bestaat. Dat mag dus gezien worden, al staat functionaliteit voorop.”

Beproefde en nieuwe technieken

Pellikaan timing maakt gebruik van beproefde Zwitserse uurwerken die gekozen zijn om hun betrouwbaarheid en precisie. Al staat Hubert dat niet in de weg om de uurwerken zelf nog wat beter te maken. Sinds de Diving Dutchman-1 maakt Pellikaan dan ook gebruik van eigen technologie in de vorm van een gepatenteerde ankertechniek.

Gepatenteerde ankertechniek

Elk Zwitsers uurwerk heeft een anker, dat heen en weer zwaait en zode accuraatheid van het horloge bepaalt.

Hubert zag hier een mogelijkheid om zijn horloges efficiënter en dus accurater te laten lopen. Ook blijft de accuraatheid langer behouden. Op deze techniek heeft Pellikaan timing een patent, dat hier is vastgelegd.

Zijn gepatenteerde techniek zorgt er dus voor dat horloges van Pellikaan timing accurater en betrouwbaarder zijn.

Utrechtse precisie

Hubert Pellikaan zou Hubert Pellikaan niet zijn als hij genoegen zou nemen met wat hij uit Zwitserland krijgt aangeleverd. Dus neemt hij zelf de uurwerken ook nog onder handen.

Alle uurwerken worden dan ook ‘dynamisch’ gebalanceerd op zes posities, wat de accuraatheid verder verbetert. Pellikaan timing reguleert alle uurwerken in-huis.

Dynamische afregeling

Elk horloge van Pellikaan timing wordt in Utrecht getest op accuraatheid en waar nodig afgesteld. Deze zogeheten afregeling gebeurt in zes verschillende posities met de grootste zorg en met professionele apparatuur in Utrecht.

Hubert is een pietje precies, en dat zullen z’n horloges weten ook.

ETA kaliber 6498-1

Een van de meest gebruikte uurwerken van Pellikaan timing is het Zwitserse kaliber 6498-1 dat wordt geproduceerd door ETA. Dit is een van de oudste uurwerken die nog in productie zijn en mag gerust de essentie van het Zwitserse uurwerk genoemd worden. Het staat dan ook bekend om zijn enorme betrouwbaarheid en eenvoud.

ETA 6498-1 of Unitas?

Deze handopwinder werd voor zakhorloges ontwikkeld door de Zwitserse uurwerkmaker Unitas (onder welke naam het uurwerk nog vaak wordt aangeduid). Dit bedrijf is opgegaan in ETA, dat het uurwerk verder heeft doorontwikkeld zodat het aan alle moderne eisen voldoet.

‘Elaboré’ afwerking

De door Pellikaan timing gebruikte versie is elegant afgewerkt, met decoraties als Côtes de Genève en geblauwde schroeven, wat goed te zien is door het saffieren achterdeksel. De eindafregeling wordt uitgevoerd door Pellikaan timing.

Soprod kaliber A100

De motor van sommige horloges van Pellikaan timing is een automaat die gemaakt werd in Zwitserland door Soprod. Dit bedrijf werd in de jaren zestig diep in het Jura-gebergte opgericht toen verschillende lokale horlogemakers kun krachten verenigden. Het bedrijf is daar nog altijd gevestigd.

Het kaliber A100 is het belangrijkste uurwerk van deze producent en staat bekend om zijn betrouwbaarheid en goede prijs-kwaliteit verhouding.

ETA kaliber 2824

De enkele horloges van Pellikaan timing zijn uitgevoerd met een automaat die gemaakt werd in Zwitserland door ETA. Dit bedrijf staat bekend als een van de grootste producenten van Zwitserse uurwerken.

Het kaliber 2824 is een van hun bekendste ‘werkpaarden’: een oerdegelijk, accuraat en vrij dun maar onverwoestbaar automatisch uurwerk.

Dit uurwerk is het resultaat van decennia doorontwikkeling van Zwitserse technieken die hun oorsprong in de jaren dertig van de vorige eeuw hebben.